Криминалистичко-полицијски универзитет домаћин манифестације „Заједно и безбедно кроз детињство“!

Криминалистичко-полицијски универзитет је у петак, 6. септембра 2024. године, по трећи пут био домаћин манифестације намењене деци у оквиру пројекта „Заједно и безбедно кроз детињство“. Манифестација је одржана у организацији Криминалистичко-полицијског универзитета и Министарства унутрашњих послова Републике Србије уз подршку партнера пројекта: Министарства просвете Републике Србије, Повереника за заштиту равноправности Републике Србије, Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије, Мреже жена у полицији Републике Србије, ОЕБС-а, Удружења Caritas Србије, Међународног спасилачког одбора, хора „Чаролија“, и Националне платформе за превенцију насиља које укључује децу „Чувам те“.

У прошлој школској години, одржано је укупно 34.848 радионица на којима је учествовало 446.300 ученика од првог до осмог разреда. Ученицима је подељено преко 800.000 информативно-едукативног материјала.

Радионице су спровела 1.652 полицијска службеника, уз подршку 47 студената Криминалистичко-полицијског универзитета и око 25.000 представника школа.

Данашњој манифестацији је присуствовало преко 600 деце из основних школа „Стеван Дукић“, „14. октобар“, „Живојин Мишић“, „Борислав Пекић“, „Раде Кончар“, „Соња Маринковић“ и „Михајло Пупин“ из Београда, и „Први српски устанак“ из Орашца

Присутнима се први обратио ректор Универзитета, проф. др Зоран Ђурђевић, нагласивши да је на нама задатак да данашња срећа и осмех присутних ђака буду присутни и у њиховој будућности, и да је њихова будућност уједно и наша будућност, као и да нас обавезују да радимо још више и још боље како бисмо створили што безбедније окружење за дечију игру и безбрижан развој.

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић, истакао је да је у данашње време неизмерно важно да ученици знају какве су последице насиља, како у реалном, тако и у виртуелном окружењу, као и да знају који су то начини подршке уколико до насиља евентуално дође. Нагласио је да је неопходно едуковати децу како би знала шта је то насиље, да га препознају и да не толеришу лоша понашања и дискриминацију, као и да науче да ненасилно реше конфликте у којима се могу наћи. Такође, рекао је и да је од пресудног значаја да деца развијају емпатију и да знају када треба помоћи свом другу који се може наћи у невољи, и како да га заштите. Министар је нагласио да безбедност ђака подразумева и стицање знања и подизање њихове свести о безбедном учешћу у саобраћају и саобраћајној култури, али исто тако и да знају како се треба понашати у ванредним ситуацијама. Истакао је и да је од виталног значаја да ђаци имају поверење у полицајце који су увек ту за њих.

Министарка просвете, проф. др Славица Ђукић Дејановић, нагласила је да ова манифестација има системски карактер, и да је реализацијом овог пројекта унапређена заштита деце – реализацијом радионица ученици су имали прилику да науче да препознају облике и врсте насиља и дискриминације, као и конструктивног и адекватног реаговања у тим ситуацијама, као и да унапреде своја знања о безбедном понашању у саобраћају и ванредним ситуацијама.

Шеф мисије ОЕБС-а у Србији, господин Јан Брату, истакао је да чињеница да је толики број партнера и учесника окупљен око овог пројекта оправдава и његово име – Заједно и безбедно кроз детињство – и да је кључна порука да је полиција део нас, да је полиција народ и да је она ту да нас штити.

Превентивне активности полиције укључују едукацију, подизање свести о безбедности и јачање поверења грађана у полицијски рад. У том правцу, представници различитих организационих јединица Министарства унутрашњих послова – Управе полиције у седишту МУП-а, Управе полиције ПУ за Град Београд, Управе саобраћајне полиције, Управе криминалистичке полиције, Специјалне антитерористичке јединице, Сектора за ванредне ситуације, Управе за технику, Управе граничне полиције, Жандармерије, Агенције за безбедност саобраћаја и Националне возачке академије – као и Повереница за равноправност и Криминалистичко-полицијски универзитет – кроз забавне и едукативне активности повели су децу на узбудљиво путовање кроз свет безбедности.

На укупно 14 радних тачака деца су се упознавала са радом полиције. Деца су имала прилике да виде како се рукује дроном и чему он служи, да добију подробније информације о безбедности на интернету, да се пењу на вештачку алпинистичку стену, учествују у радионицама у виду квиза на тему: „Превенција вршњачког насиља у стварном и дигиталном окружењу“ уз коришћење мобилних телефона и освоје награде, да разговарају са криминалистичким инспекторима за малолетнике и школским полицајцима у униформи и добију одговоре на различита питања из области безбедности. Такође, ученици су могли да испробају специјалне наочаре за симулацију алкохолисаности и психоактивних супстанци у организму. презентована су им специјална возила, униформе и опрема различитих јединица МУП-а, а највише интересовања су изазвали службени пси и коњи. Деца су упознала Пажљивка и од њега научила лекције неопходне за њихову безбедност као учесника саобраћаја – пешака. Имали су, такође, прилику да се упознају и опробају у џудо и карате вештинама у оквиру клуба „Жандармерија“. Деци је уприличена и мини представа "Безбедност деце у ванредним ситуацијама".

Департман форензичког инжењерства на Криминалистичко-полицијском универзитету организовао је вежбу која је посетиоцима омогућила да завире у свет форензике и сазнају како се откривају латентни трагови отисака прстију.

На крају ове забавне и информативне манифестације, припадници Сектора за ванредне ситуације за децу су припремили праву посластицу – журку са лаком пеном!

Пријатељи Криминалистичко-полицијског универзитета – компанија Coca-Cola HBC Srbija, постарала се да током овог лепог и сунчаног дана сви ученици буду адекватно хидрирани, а МТС је унапредио мрежну инфраструктуру чиме је комуникација током целог догађај функционисала неометано.

Слике можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени