Реализован едукативни пројекат „CrimeScope: Савремена форензичка анализа“

Студенти Департмана Форензичко инжењерство учествовали су у седмом по реду едукативном пројекту сарадње са студентима Фармацеутског и Биолошког факултета Универзитета у Београду. Тема пројекта била је савремена форензичка анализа.

Првог дана пројекта, студенти су имали прилику да похађају предавања из различитих области савремених форензичких наука, која су била реализована кроз четири целине:

  • Савремени приступ у форензичкој токсиколошкој анализи” – проф. др Данијела Ђукић-Ћосић, Фармацеутски факултет Универзитета у Београду;
  • ,,Случајеви тровања из праксе” – проф. др Слободан Савић, Медицински факултет Универзитета у Београду;
  • ,,Форензичка ДНК анализа” – проф. др Смиља Теодоровић, Криминалистичко-полицијски универзитет у Београду;
  • ,,Форензичка ентомологија” – проф. др Анђељко Петровић, Биолошки факултет Универзитета у Београду .

У оквиру свог предавања, проф. др Смиља Теодоровић је представила читав процес од проналажења биолошког трага на месту догађаја, преко добијања и поређења ДНК профила, те идентификације појединаца, до суднице, обрадивши на тај начин са студентима приступ који се данас сматра златним стандардом у пољу идентификације особа у рутинској криминалистичко-форензичкој пракси. Такође је назначила нове правце развоја форензичке генетике, нарочито оне које изазивају контроверзе код дела научника и у јавности. Коначно, проф. др Теодоровић је укратко представила студије II и III степена на Криминалистичко-полицијском универзитету, објаснивши да су одговарајуће за сва три присутна образовна профила основних студија и позвала све заинтересоване студенте да их детаљније проуче.

Предавања су била веома посећена, а студенти су своју заинтересованост за теме демонстрирали кроз велики број питања упућених предавачима.

Практична радионица реализована је у дворишту и просторијама Фармацеутског факултета. Пре почетка решавања случајева, проф. др Ана Бранковић одржала је уводно предавање учесницима на тему Обрада места криминалног догађаја: прикупљање, документовање и чување биолошких трагова. Током радионице, девет група од пет студената (два студента Фармацеутског, два студента Биолошког факултета и један студент КПУ – Департман Форензичко инжењерство) имало је прилику да примени своје знање, како из појединих предмета, тако и са едукативног дела пројекта. Комисију за проверу знања чинили су проф. др Анђељко Петровић (Биолошки факултет, БУ), проф. др Данијела Ђукић-Ћосић (Фармацеутски факултет, БУ), асистент др Катарина Баралић (Фармацеутски факултет, БУ), проф. др Ана Бранковић (Департман Форензичко инжењерство, КПУ) и асистент Немања Вучковић (Департман Форензичко инжењерство, КПУ). Студенткиње модератори, представнице КПУ, чији је задатак био да контролишу практични рад екипа, биле су Сара Петковић, Марија Тасић и Барбара Стрнад.

Током практичне радионице награђени су најбољи тимови, а међу награђенима су студенти ОАС Форензичко инжењерство Сара Радовић (прво место), Јелисавета Воркапић (друго место) и Вукашин Николић (треће место). Награђени студенти освојили су пригодне награде.

Поред наведених, чланови тимова су били и студенти ОАС Форензичко инжењерство Магдалена Стојисављевић, Александар Јовичић, Снежана Јоксимовић, Лена Миловановић, Марина Миљковић и Марија Рогуљ.

Слике можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени