Студенти Криминалистичко-полицијског универзитета учествовали у комеморативним свечаностима у Републици Грчкој

Студенти Криминалистичко-полицијског универзитета, проф. др Душан Јоксимовић, проф. др Бојан Јанковић и ментор Марија Милићевић боравили су у Републици Грчкој, у периоду од 23. до 29. септембра 2024. године, поводом обележавања годишњице повлачења српске војске на Крф, годишњице пробоја Солунског фронта и годишњице битке на Кајмакчалану. Представници Криминалистичко-полицијског универзитета били су део делегације Одбора Владе за неговање традиције ослободилачких ратова Србије и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Студенти Универзитета учествовали су у протоколарном делу комеморативних свечаности у марини Гувиа, месту искрцавања првих српских војника после Албанске голготе и у Ипсосу/Дасија - порта цркве, код споменика војницима Другог пешадијског пука првог позива Моравске дивизије „Књаз Михаило“,  познатог као  „ Гвоздени пук“. Након комеморативних свечаности, следио је Обилазак Српске куће и историјских знаменитости града Крфа. Такође, присуствовали су свечаном пријему код градоначелника централног Крфа Стефаноса Полименоса. Комеморативне свечаности одржане су и код споменика страдалим припадницима Дринске дивизије и споменика Јанису Јанулису у селу Агиос Матeoс.

У знак сећања на око 250.000 страдалих цивила и припадника српске војске на грчким острвима Крф и Видо, комеморативне свечаности у име Владе Републике Србије предводио је министар одбране господин Братислав Гашић, који је положио венац код спомен-костурнице у Маузолеју на острву Видо, код Морнаричког крста и у „Плаву гробницу“. Студенти Универзитета учестовали су у церемонији полагања венаца у Егзоплатанусу и обиласку Споменика у Аридеи који је посвећен страдалим српским војницима у Првом светском рату и битке на Кајмакчалану. Венци су положени на спомен обележје страдалим српским војницима на Српском војничком гробљу „Зејтинлик“, у Солуну. Комеморативне свечаности у име Владе Републике Србије предводио је министар за рад, борачка и социјална питања господин Немања Старовић, а у име министарства одбране, министар господин Братислав Гашић. Министар Старовић је заједно са министром одбране Братиславом  Гашићем открио  спомен – бисту Ђорђу Михаиловићу, дугогодишњем чувару Српског војничког гробља Зејтинлик.

Делегација Универзитета  учествовала је и у државној церемонији поводом пробоја Солунског фронта у Поликастру, полагању венаца на споменик Николи Пашићу,  као и у комеморативној свечаности у Спомен-костурници палим јунацима у Балканским и Првом светском рату у Удову, Република Северна Македонија.

Уз студенте и професоре Криминалистичко-полицијског универзитета, делегацију Републике Србије чинили су и питомци Војне Академије, представници Министарства одбране и Војске Србије, амбасадор Републике Србије у Републици Грчкој Никола Недељковић, и представници удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Слике можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени